Visie en werkwijze

Klachten zijn een symptoom van disbalans

Als u ergens last van heeft is het vanzelfsprekend dat u daar vanaf wilt. In mijn begeleiding kijken we naar de oorzaak van uw klacht. Waar komt de klacht vandaan? Ik geef tips en handvatten, die u helpen om situaties hanteerbaar te maken en uw mentale weerbaarheid te versterken. Maar mijn belangrijkste instrumenten zijn vragen stellen en luisteren. Dat stelt u in staat om zelf een eigen antwoord te geven op wat er speelt. Samen dringen we door in de structuur die tot de klacht heeft geleid. Hierdoor bent u in staat om te voelen wat u werkelijk nodig heeft. Met dit inzicht kunt u nieuwe keuzes maken en opent u de weg naar uw eigen herstel en vitaliteit.

 

Het onbewuste bewust worden

Als we met elkaar praten, doen we dit gewoonlijk vanuit onze bewuste gedachten. Maar waar we ons bewust van zijn, is grofweg 20 procent van wat er werkelijk speelt. Het topje van een ijsberg waarvan het grootste deel onder de oppervlakte zit. Naast de gebruikelijke aanpak/therapieën in de GGZ, zoals o.a. CGT, EMDR en ACT maak ik in mijn begeleiding vaak gebruik van eenvoudige lichaamsgerichte oefeningen. Hierdoor blijken we contact te kunnen maken met de 80 procent die onbewust was. Doordat u een completer inzicht krijgt in wat voor u belangrijk is, bent u beter in staat om tot eigen oplossingen te komen.

 

Handhaven of veranderen

Het handhaven van de huidige situatie kan stressvol zijn en klachten veroorzaken, maar tegelijkertijd levert het wat op - zoals veiligheid of zekerheid. Zo is het ook met veranderen; er ontstaan nieuwe mogelijkheden, maar tegelijk gaan er ook dingen verloren. Als psycholoog faciliteer ik inzicht in beide kanten opdat u keuzes gaat maken die het beste voor u zijn. Ik stap bij u in de auto, maar u blijft zelf aan het stuur. Ik kan met u meekijken en suggesties doen, maar u bepaalt welke afslag u neemt.

 

Diverse thema's

In mijn begeleiding zijn er diverse thema's die we kunnen aanpakken. Er kan bij u sprake zijn van klachten, zoals stemmingsklachten, angstklachten of stress/burnout, waarbij uw mentale vitaliteit centraal staat en die u weer wilt terugvinden (van 'ziek' naar gezond).
Of u wilt in een begeleiding kijken hoe u uw enthousiasme en inspiratie kunt vergroten (van neutraal naar 'hernieuwde inspiratie'). Dan is loopbaancoaching wellicht voor u een passende aanpak.

 

Ik werk vanuit een oprechte interesse en kom snel tot de kern. In onze gesprekken geef ik terug wat ik waarneem. Dit kan een uitnodiging zijn om de werkelijke aard van wat er aan de hand is onder ogen te zien en daarmee aan de slag te gaan. Mijn begeleiding geeft de bedding om naar u zelf te kijken en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Uiteindelijk levert u dat nieuwe inzichten en handvatten op waar u concreet mee aan de slag kunt.

Over Martijn

Mijn naam is Martijn Rijnboutt, NIP en BIG geregistreerd psycholoog.

Mijn achternaam Rijnboutt is van oorsprong een Germaanse voornaam: Reginbald, dat letterlijk vertaald 'stoutmoedig raadgever' betekent, een mooie vertaling van mijn werk! Het logo van mijn bureau is gebaseerd op mijn familiewapen.

Mijn credo is: "De beste manier om te veranderen is worden wie je bent."
Ik faciliteer zelfinzicht en duurzame verandering. Mensen verbinden met hun kern opdat zij fundamentele en vitale keuzes maken in hun leven en werk opdat herstel optreedt.

Kort CV

In 1997 studeerde ik af als psycholoog van arbeid, gezondheid en organisatie aan de Universiteit van Utrecht.

Mijn eerste baan was bij een psychotherapiepraktijk in Utrecht en daar heb ik de postdoctorale registratie BIG Gezondheidszorgpsycholoog behaald.

Eind 2000 ben ik overgestapt naar adviesbureau LTP in Amsterdam omdat ik meer vanuit organisatieperspectief wilde gaan werken. Daar heb ik het vak van assessmentpsycholoog geleerd en mij verbreed tot een allround HRM adviseur met expertise op diverse terreinen.

In 2013 heb ik Psychologisch Adviesbureau Reginbald opgericht en ben ik mij gaan toeleggen op individuele coaching en psychologische begeleiding in de Basis GGZ (verzekerde zorg).

Samenwerkingen

Met onderstaande mensen werk ik samen.  Zij bieden hulp die aanvullend is op mijn aanbod. Ik verwijs graag door als ik denk dat het passend en behulpzaam is.

Inge Bobbink

Landen in jezelf
Systemische coaching, familieopstellingen, begeleiding bij burn-out

Zie voor meer informatie www.landeninjezelf.nl

Inge is werkzaam op dezelfde locatie.